Skräckgenren på scen – ett konstnärligt samtal om att skrämmas

Nationella Dramaturgiatets februariseminarium: Skräckgenren på scen – ett konstnärligt samtal om att skrämmas Den 18 februari anordnade Nationella Dramaturgiatet ett välbesökt seminarium om skräckgenren på Södra teatern.
I panelen: Rikard Lekander, Dennis Magnusson och Anna Höglund.
Moderator: Teresa Axnér, filmskribent.

Fokus låg på vilka möjligheter det finns med skapa skräckupplevelser på teatern, och varför den typen av scenkonst är så ovanlig. I panelen satt Anna Höglund (litteraturvetare som doktorerat om vampyrer), Rikard Lekander (regissör, skådespelare och konstnärlig ledare för Farozonen) samt Dennis Magnusson (dramatiker och dramaturg). Moderator var Teresa Axner (kritiker, frilansskribent och skräckexpert).

Åhörarna fick bland annat en kort genomgång av skräckteaterns historia samt diverse milstolpar inom modern skräckfilm. Skräckens funktion som ett bearbetande av vissa grundläggande mänskliga känslor, som rädslan för att dö och känslan av att verkligheten inte är vad den ser ut att vara, diskuterades också livligt av den kunniga panelen. I samtalet med seminariepubliken kom det att handla en hel del om konkreta knep och dramaturgier för att iscensätta otäcka upplevelser sceniskt – vad är det teatern kan göra bättre än några andra konstformer?

Rikard Lekander, är regissör och skådespelare, just nu anställd på Dramaten där man kan se honom i Askungen och monologen Stirraren. Rikard är även konstnärlig ledare för Farozonen, Sveriges enda skräckteater, vars produktion Blodvemberfest – två terrorfyllda teaterstycken gästade Elverket i höstas efter en uppmärksammad spelperiod på Teater Weimar i Malmö.

Dennis Magnusson, dramatiker som bland annat skrivit Jenny från Hörby på Malmö Stadsteater, Att döda ett Tivoli på Backa Teatern (som hösten 2010 sätts upp på Malmö stadsteater) och Drömmer om att dö (som svensk med hög cred) för Teater Terrier – de två sista blev uttagna till teaterbiennalen 2007 och 2009. Senast skrev han den uppmärksammade pjäsen 7:3 Återbesöket på Uppsala Stadsteater. Den 26 februari har hans trettonde pjäs, Porslinsnegrer, premiär på Månteater i Lund. Som dramaturg var han inblandad i fimatiseringen av Låt den rätte komma in, regi Tomas Alfredsson och filmenDramatik, författarskolan på Biskops Arnö.

Anna Höglund, ¨vampyrexpert¨. Anna har studerat litteratur- och kulturvetenskap samt kultur-sociologi. 2009 doktorerade hon vid Växsjö universitet med avhandlingen “Vampyrer. En kulturkritisk studie av den västerländska vampyrberättelsen från 1700-talet till 2000”. Där undersöker hon människans fascination för vampyrer genom tiderna och inte minst den popularitet de röner idag. Just nu arbetar hon som kursutvecklare av en sommarkurs om vampyrer och skräck för det nya Linnéuniversitetet.

nationelladramaturgiatetSkräckgenren på scen – ett konstnärligt samtal om att skrämmas