Internationella perspektiv på kultur

Datum: Måndag 23 april 2012
Plats: Stockholms Stadsbibliotek, Rotundan.

Moderator: Theresa Benér

Panel: Danjel Andersson – konstnärlig ledare på Moderna Dansteatern, Ida Burén – VD för Intercult, Ulrika Holmgaard – VD för Svensk Scenkonst, John Peter Nilsson – tillträdde 1 mars 2012 chefskapet för Moderna Museet Malmö samt Adnan Yildiz – konstnärlig chef för Kunstlerhaus i Stuttgart.

Theresa Benér
Verksam i svenska media som teaterkritiker och kulturskribent, specialiserad på europeisk samtidsteater. Theresa anlitas regelbundet till föredrag och föreläsningar om teater, bildkonst och kritik. Medverkar i bok- och kulturprojekt. Uppdrag inom undervisning och utredningar.

Danjel Andersson – konstnärlig ledare på Moderna Dansteatern
Danjel Andersson är initiativtagare och programansvarig för festivalen Tupp på Uppsala stadsteater och har erfarenheter som dramaturg bland annat på Stockholm stadsteater.
Danjel Andersson som är filosofie magister har efter sina studier på Kulturvetarlinjen arbetat som kritiker på SvD och DN. Han startade och drev tidskriften Visslingar & Rop, tillsammans med Linda Zachrison, och har också varit i ledningen för festivalorganisationen Perfect Performance.

Ida Burén – VD för Intercult
Intercults VD Ida Burén har tjugo års erfarenhet av att producera scenkonst och driva internationella kulturprojekt i den fria kultursektorn. Hon arbetade som producent för internationella event på Intercult fram till 2000, på Cirkus Cirkör som ansvarig för det lokala förankringsarbetet i Botkyrka, som producent och som produktionschef till 2007, sedan tillbaka på Intercult som adminstrativ verksamhetsledare och projektledare. Sedan 2011 är hon VD för Intercult. Ida är även aktiv i olika internationella nätverk bland annat IETM och driver på sin fritid, ett kultur- och utvecklingsprojekt med cirkusträning för gatubarn i Senegal.

Ulrika Holmgaard – VD för Svensk Scenkonst
Ulrika Holmgaard är VD för Svensk Scenkonsts. Holmgaard kommer närmast från Berlin, där hon varit kulturråd på svenska ambassaden i närmare 4 år. Hon har sedan tidigare en gedigen bakgrund från svenskt teaterliv, bland annat som producent och administrativ ledare för Dramatens verksamhet på Elverket. Hon verkade som egenföretagare under nästan hela 90-talet, då hon bland annat startade Grupp 98 på Teater Plaza med Thorsten Flinck och även grundade ungdomsverksamheten Lava på Kulturhuset i Stockholm.

John Peter Nilsson – tillträdde 1 mars 2012 chefskapet för Moderna Museet Malmö
John Peter Nilsson har arbetat på Moderna Museet i Stockholm sedan 2004 och har ansvarat för några av museets mest uppmärksammade utställningar: Dalí Dalí med Francesco Vezzoli och Klara Lidén. Han har en bakgrund som konstkritiker och chefredaktör för flera konsttidskrifter, bland annat NU: The Nordic Art Review.

Adnan Yildiz – konstnärlig ledare för Künstlerhaus Stuttgart
Yildiz är en Berlin-baserad kurator och skribent. År 2011 utsågs han till konstnärlig ledare för Künstlerhaus Stuttgart. Yildiz har studerat psykologi (BA) och bildkonst och visuell kommunikationsdesign (MFA) i Istanbul. Han deltog i ett forskningsprogram för CuratorLab/Konstfack, Stockholm (2006-2008). Yldiz bidrog till workshopen Fast Forward Curatorial för den 4:e Berlin Biennalen och var co-kurator för Nightcomers på den 10:e Istanbul Biennalen. Yildiz var en av grundarna och medredaktör (första fem upplagorna) av Muhtelif, en Istanbul-baserad, samtida konst-publikation.

nationelladramaturgiatetInternationella perspektiv på kultur